Beste Kakaran-donateurs, familie, vrienden en belangstellenden,
Het is alweer even geleden dat wij u een nieuwsbrief stuurden. De wereld is door de komst van het coronavirus ingrijpend veranderd. Dat raakt ons allemaal. In Senegal vallen de (officieel gemelde) besmettingen mee, maar ook daar waren de scholen maandenlang dicht. Bovendien konden veel mensen door de ingrijpende maatregelen geen geld verdienen met hun handel of op de markt.
Wat niet veranderd is, is het enthousiasme binnen Kakaran om mensen die wij een warm hart toedragen maar het minder getroffen hebben dan wij, te blijven ondersteunen. Ook afgelopen jaar hebben we dankzij u weer veel kinderen en projecten kunnen ondersteunen. Daarover kunt u door het jaar heen lezen op onze website en op onze Facebook-pagina. In deze nieuwsbrief brengen we u op de hoogte van alle ontwikkelingen van de afgelopen tijd.
Reis naar Senegal
In januari reisden Lenette, Esther, Marieke en Sylvia (leerkracht van basisschool KMS, die een kerstmarkt voor Senegal organiseerde) naar Senegal voor een hele intensieve en bijzondere reis. De salle polyvalente werd met een feestelijke ceremonie in gebruik genomen. Tijdens onze reis ontmoetten we ook Mieke Arnoldus. Haar onderzoeksperiode liep eind januari ten einde. Uit haar haalbaarheidsonderzoek naar hergebruik van afvalplastic kwam een aantal interessante en bruikbare bevindingen.
Op de school Chaden brachten we een groot deel van de opbrengst van de kerstmarkt van de KMS. Op de kleuterschool van Gonnie in de wijk Medina in Mbour, mochten we een ander deel van de opbrengst van de Kerstmarkt overhandigen voor de aanschaf van schoolmateriaal. Met het ziekenhuis van Tambacounda bespraken we hoe een van de cases accompagnants, die Kakaran jaren geleden liet bouwen bij het ziekenhuis, in ere kan worden hersteld. Hiervoor was een bedrag beschikbaar dankzij gasten van de 80everjaardag van Kitty, de moeder van Esther. Het huisje zal in gebruik worden genomen als informatiecentrum en kinderopvang. We hopen dat het opknappen binnenkort kan starten.
Benefiet
In maart vond een feestelijk benefietdiner plaats voor het project Tous Ensemble. Op het Vituscollege in Bussum werd mede dankzij sponsoracties een bedrag bijeen gebracht dat de aanvraag van schoolmaterialen van twee scholen overstijgt. Het resterende bedrag staat gereserveerd voor nieuwe passende aanvragen door de scholen.
Voedselpakketten
En toen kwam coronatijd. Het bestuur besprak zorgvuldig of en zo ja wat we vanuit Kakaran voor de families in Senegal zouden kunnen doen. Mede door het aanbod vanuit Wilde Ganzen om het opgehaalde bedrag te verdubbelen ontstond het Noodfonds Corona. In juni werden voor bijna 400 families voedselpakketten gedistribueerd.
Voetoperatie
Van de Stichting Bron van Leven ontvingen we een bedrag dat bestemd was voor het noodfonds, en deels mocht worden besteed aan een Sociaal Fonds Gehandicapten, bedoeld voor het team van de AMO, de Mobiele Orthopedische Werkplaats, om nijpende gevallen te kunnen behandelen. Daarmee kon Fatimata Diallo worden geopereerd, die door vergroeide voeten steeds moeilijker ging lopen en soms zelfs omviel. Eind september is ze in Dakar aan één voet geopereerd en zal spoedig starten met haar revalidatie.
Creatief materiaal en boeken
Voor het vakantiekamp voor (grotendeels gehandicapte) kinderen, georganiseerd door het Centre Culturel de Tambacounda, hadden we een bedrag bestemd dat we kregen van Stichting 12Improve. Helaas kon het kamp vanwege corona niet doorgaan. Het geld, aangevuld met een bedrag door Rotary Club Bussum, is besteed aan pakketten met creatief materiaal voor de deelnemers, om toch thuis creatief aan de slag te kunnen.
Het project Tous Ensemble heeft subsidie aangevraagd en gekregen van My Book Buddy. Op twee scholen staat nu een zelfgemaakte goed gevulde boekenkast.
Schoolresultaten
Ondanks de schoolsluiting vanwege corona hebben onze leerlingen inmiddels weer mooie schoolresultaten behaald! Pierre Diatta en Ndeye Fatou Faye zijn geslaagd voor hun middelbare school, ze oriënteren zich beiden op een vervolgstudie. Binta Barry is geslaagd voor het BFEM en hoopt naar het lycée te gaan. Babacar Cissé haalde zijn CFEE (einde lagere school) en gaat binnenkort naar het collège. Alle kinderen van de school in Koulouck zijn over naar het volgende leerjaar. Marie-Christelle is, grotendeels online, een bachelor begonnen. Mathy volgt een opleiding tot schoonheidsspecialiste. Ngom Hamath deed dit jaar eindexamen, maar door een onvolledig dossier wordt het niet geaccepteerd en moet hij het komend jaar opnieuw examen doen.
Back to normal
Langzaamaan is de Mobiele Orthopedische Werkplaats (AMO) weer begonnen met rondes door de regio, in Koulouck zijn zonnepanelen geïnstalleerd. Volgens de laatste berichten gaan de scholen in principe op 12 november weer open.
Bestuur
Tijdens de laatste jaarvergadering hebben we Loes Oudenhuijsen mogen installeren als nieuw bestuurslid. De binding met het Afrika-Studiecentrum Leiden en de warme en betrokken persoonlijkheid van Loes, vonden we bij de keuze belangrijk. Het jaarverslag en de jaarrekening 2019 zijn inmiddels gepubliceerd op de website.
Plannen
Komende tijd zijn we onder andere bezig een getalenteerde journalistiekstudent te selecteren, die uit de opbrengst van het boekje, ter gelegenheid van de 80e verjaardag van Gerard Schuijt, een opleiding mag gaan volgen (waarschijnlijk in het buitenland). Verder zullen we de schoolgelden voor alle Kakaran-kinderen in orde maken. Daarnaast zijn twee jonge vrouwen aan ons voorgesteld, waarvan er één graag een opleiding tot vroedvrouw wil volgen. De ander wil orthopedisch instrumentmaker worden (wat voor een Senegalese vrouw uitzonderlijk is). Voor beiden gaan we op zoek naar financiering.
Voor nu een warme groet van het bestuur van de Stichting Kakaran
Marieke, Peter, Marjolijn, Loes, Esther, Lenette
|