Kippenschuur voor Hawa Deme

In 2020 schreven we over Hawa Deme die dankzij een overheidsprogramma waarvoor ze was geselecteerd, een opleiding had gevolgd tot agrarisch ondernemer. De belofte na afloop van het programma was dat elke afgestudeerde een lapje grond zou krijgen om een bedrijfje te beginnen. Toen we in maart 2023 in Senegal gingen we dan ook bij Hawa  op bezoek.
Het erf, waarop het hutje staat waarin Hawa met haar man en baby en haar zieke moeder woont, ligt ver buiten Tambacounda. Op het terrein scharrelen een stuk of tien magere kippen en een groot aantal kuikens. Die koopt ze in, kweekt ze op en verkoopt ze na een maand op de markt. Maar de voeding is duur en veel kippen bezwijken aan ziekten voordat ze ze kan verkopen. Omdat Hawa's man moeilijk werk kan vinden onderhoudt Hawa met haar kippen het hele gezin.
Na onze begroeting liet Hawa de kippenschuur zien: een klein hokje met een slecht sluitende deur. Ze vertelde dat de belofte van het stukje land nog altijd niet was ingelost door de overheid. Op onze vraag hoe ze de toekomst van haar bedrijfje voor zich zag vertelde dat ze eerst een grotere schuur wilde, zodat ze meer kippen kon verkopen en dan meer geld zou hebben om de kippen medicamenten te geven, zodat ze gezonde kippen zou kunnen verkopen.

We realiseerden ons dat er nog een aardig bedrag gereserveerd stond in het Fonds Opstap naar werk, dat we hebben opgezet om afgestudeerden een zetje te geven om een bedrijf te beginnen of aan een baan te komen. Zo schaften we eerder keukengerei aan voor een studente die een cateringbedrijf ging starten. Dit bedrag is aangevuld met een gulle gift van een van onze donateurs.

De afgelopen maanden is een nieuwe, grotere schuur gebouwd. In augustus 2023 ontving Hawa tientallen nieuwe kippen die goed groeien. Hieronder een impressie van de bouw van de nieuwe verblijfplaats van de kippen.

 

 

 

 

 

Scroll naar boven