Over Senegal

kaart senegalSenegal ligt op het meest westelijke punt van het Afrikaanse continent. Het vormt aardrijkskundig een geheel met buurland Gambia. Door de geschiedenis van beide landen, Senegal als Franse en Gambia als Engelse kolonie, ligt Gambia als het ware omsloten door Senegal.

Economie en cultuur Het land beschikt niet over natuurlijke rijkdommen. De landbouw, veeteelt en visserij zijn de belangrijkste bronnen van inkomsten. Pinda’s en rijst zijn veel verbouwde  landbouwproducten. Het grootste deel van Bruto Nationaal Product is afkomstig uit de landbouw. Daarnaast zijn Senegal en Gambia populaire vakantiebestemmingen in West-Afrika, dus veel mensen werken in het toerisme. Hoewel er niet veel wilde dieren leven in Senegal en er geen grote wildparken zijn, is er wel een enorme rijkdom aan vogels.

Senegal is een van de meest stabiele landen  in Afrika, met drie vreedzaam verlopen wisselingen van de macht sinds het land onafhankelijk werd in 1960. President Macky Sall is al aan de macht sinds 2012. Sinds de verkiezingen in 2022 is er in het nationale parlement geen absolute meerderheid meer, een ongkende situatie voor dit land. Hoewel Senegal nog steeds afhankelijk is van ontwikkelingshulp, groeit de economie van het land gestaag. Tussen 2014 en 2018 groeide de economie met 6% per jaar. Door de oorlog in Oekraïne zijn ook in Senegal de prijzen voor energie en voedsel sterk gestegen.

De levensverwachting is gemiddeld 61 jaar voor mannen en bijna 65 jaar voor vrouwen. In 2002 is Senegal door de Wereldgezondheidsorganisatie WHO gecertificeerd als poliovrij. Ook al wordt het systeem van gezondheidszorg geleidelijk beter, de toegang tot goede gezondheidszorg is op het platteland niet vanzelfsprekend.

Senegal is een land van muziek, mode, literatuur en film. Youssou N’dour is een bekende Senegalese zanger en musicus. Hij hielp mee de hedendaagse muziek in Senegal uit te bouwen in een vorm die in de plaatselijke Wolof-taal mbalax genoemd wordt: een mengeling van de traditionele griot, met percussie, lofzang en Afro-Cubaanse arrangementen. Het Prins Claus fonds heeft een aantal keren prijzen gegeven aan Senegalese culturele instellingen en kunstenaars.

Scroll naar boven