Atelier Mobile Orthopédique

AMOOmdat in het binnenland van Senegal de ziekenhuizen dun gezaaid zijn zorgde Kakaran voor een rijdende orthopedische werkplaats: een Atelier Mobile Orthopédique (AMO). Eigenlijk is het een terreinwagen ingericht met materialen en gereedschap. Daarmee kunnen orthopeden de regio intrekken om ter plekke voor invaliden protheses aan te meten, te maken of te repareren. Ook verstrekken deze rijdende werkplaatsen ter plekke voorlichting (aidspreventie, geboorteregeling e.d.) en eerstelijns medische hulp. Door intensief gebruik van de terreinwagen moet deze regelmatig worden vervangen. In Tambacounda rijdt inmiddels de vierde AMO.

Door de jaren heen hebben verschillende sponsors bijgedragen aan aanschaf, inrichting, exploitatie en vervanging van de AMO. Naast de Stichting Kinderpostzegels die zich lange tijd voor de exploitatie garant stelde voor de exploitatie van de AMO hebben de laatste jaren ook de Fred Foundation en de Stichting Bron van Leven bijgedragen aan de exploitatiekosten van de auto.

Sinds de eerste AMO in gebruik werd genomen zijn er veel veranderingen geweest. Het team van de AMO veranderde van samenstelling: er is een nieuw team van orthopedische deskundigen gevormd die verantwoordelijk zijn voor de AMO en die erop uit gaan voor orthopedische begeleiding van mensen die ver weg wonen. Twee van de oorspronkelijke sponsoren trokken zich terug en er zijn telkens nieuwe sponsors gevonden. Sinds maart 2022 is het project AMO ondergebracht in de stichting Tous Ensemble.

Scroll naar boven