Agrarisch ondernemer

Hawa DemeIn 2019 diende Hawa Deme, een 19-jarige vrouw uit de regio Tambacounda, bij Kakaran een aanvraag in om een opleiding tot vroedvrouw te kunnen volgen. Maar een paar maanden later werd ze geselecteerd om een agrarische opleiding te volgen. Een ngo financiert deze opleiding voor ongeveer tweehonderd jonge Senegalezen. In tien maanden tijd leren de studenten alles over het bewerken en onkruidvrij maken van de grond, over mestproducten en de verkoop van de oogst op de markt. Het is een zeer praktische opleiding die hen in feite opleidt tot zelfstandig agrarisch ondernemer. Studenten die de opleiding met succes afronden, krijgen een lapje grond om zich als zelfstandig ondernemer te vestigen.

Een donateur van Kakaran heeft de reiskosten en studiebenodigdheden voor Hawa bekostigd. Inmiddels heeft ze haar opleiding succesvol afgerond en werkt ze nu niet als vroedvrouw maar als agrarisch ondernemer. Met de opleiding en baan van Hawa is er in het gezin, waar de vader is overleden en de moeder ziek is, hoop op een betere toekomst.

Bekijk deze Franstalige reportage Une ferme pour un nouveau départ, waarin  Hawa Deme in beeld komt (ze wordt hier abusievelijk Hawa Seme genoemd) als een van de zeer gemotiveerde studenten.

Scroll naar boven