Reis naar Senegal

In maart 2023 reisde de directeur samen met een van de donateurs naar Senegal om een bezoek te brengen aan onze  contactpersonen en de kinderen die we ondersteunen. Vanwege de corona-pandemie konden we niet reizen, dus was het drie jaar geleden dat we elkaar hadden ontmoet.

De reis voerde onder andere langs Carfeah, het centrum voor gehandicapten dat door Nommez Ba Gahn, onze partner in Mbour, is opgericht. Lenette en Annelies werden er opgewacht door Oumy Ba, die drie jaar eerder in Tambacounda had verteld dat ze ervan droomde om de eerste vrouwelijke orthopedisch instrumentenmaker van Senegal te worden. Inmiddels zit Oumy in het laatste jaar van haar opleiding, en maakt ze al zelfstandig protheses. Bekijk hier onder dit bericht een filmpje van Oumy aan het werk. Vanwege een gebrek aan materialen, waaronder tweedehands protheses uit Europa die in Senegal worden hergebruikt, is het een uitdaging om passende protheses te kunnen maken. Maar Oumy is vastberaden, en het maakt haar gelukkig om kinderen die net als zij een fysieke beperking hebben, mobiel te kunnen maken, zodat ze zelfstandig een bestaan kunnen opbouwen.

hawa demeNa Carfeah en een bezoek aan de nabijgelegen Case de Touts Petits (‘het schooltje van Gonnie’), werd de reis vervolgd via Kaolack naar Tambacounda, in het oosten van het land, waar we Awa Gningue, de penningmeester van Kakaran Senegal ontmoetten. Samen met Awa bezochten Lenette en Annelies leerlingen die inmiddels met een vervolgopleidingen zijn begonnen, zoals Fily Ba, die in het tweede jaar van haar driejarige naaiopleiding zit. En ze ontmoetten oud-leerlingen zoals Fatou Faye die, na het afronden van haar opleiding grafische vormgeving, haar eigen bedrijfje Handibattantes heeft opgericht. Ook bezochten ze Hawa Deme die na haar opleiding nu een kleine kippenfokkerij heeft.

plateau1Ook bezochten we een lagere school om er met de directrice te spreken over haar droom om over een echte schoolbibliotheek te kunnen beschikken in plaats van een stoffige voorraadkast met lesmaterialen. En natuurlijk ontmoetten we de kinderen die Kakaran in deze regio ondersteunt. Alle kinderen lieten een grote bevlogenheid zien.

De reis langs de (oud-)leerlingen van Kakaran werd vervolgd naar Ziguinchor, waar onze partner Anna Cabo Lenette en Annelies met open armen ontving. Anna is ondanks haar gevorderde leeftijd nog altijd gezond en vitaal. Ondanks wat politieke onrust (demonstraties) in de stad rondom het proces tegen de politieke oppositiekandidaat Ousmane Sonko, tevens burgemeester van Ziguinchor, bezochten ze enkele leerlingen op school, zoals Samba die gestopt is met de middelbare school en nu een technische opleiding doet. Tevens troffen ze families met Kakaran-leerlingen bij Anna thuis. Het was goed om te zien dat de kinderen de achterstand vanwege Corona goed hebben ingelopen.

NanaTijdens hun reis ontmoetten ze ook Nana Gaye, dien Kaolack bij een tante verblijft in afwachting van huisvesting in Dakar. In Dakar lunchten we met Titina Diatta, die daar Portugees studeert en in Diendé bezochten we de poste de santé waar Marie-Christelle werkt als vroedvrouw. Ook troffen we een Nederlandse epidemioloog die met anderen een centrum voor integrale gezondheid heeft opgezet in Thies. Het was een intensieve, maar zeer inspirerende reis, met mooie gesprekken en dierbare ontmoetingen. We zijn blij dat we elkaar na drie jaar weer in levende lijve konden begroeten.

 

 

 

 

Scroll naar boven