Beste donateurs, vrienden en belangstellenden van Kakaran,
In deze nieuwsbrief leest u de laatste nieuwtjes op Kakaran gebied.
Gelukkig hebben de meeste mensen in Senegal het normale leven weer kunnen oppakken. Het is nog niet mogelijk om naar het land te reizen, maar dat zal hopelijk de komende tijd ook veranderen. Het is goed om te zien dat de kinderen waarvan Kakaran de schoolopleiding subsidieert zich verder ontwikkelen en dat de projecten met enthousiasme worden voortgezet.
Coronahulp
Nadat de eerder door Kakaran gesponsorde pakketten op waren heeft Awa, door haar contact met de Stichting Tamb’espoir, in december opnieuw voedselpakketten kunnen regelen, ditmaal voor de vijf Kakaran families die dit het hardst nodig hadden. De stichting Amana Projects heeft voor deze families vijf voedselpakketten samengesteld. Het is mooi om te zien dat vanuit Kakaran in Senegal nu zelf initiatieven worden ontplooid. Het laat tevens zien dat de situatie voor sommige families door de pandemie behoorlijk lastig is.
Studie Orthopedisch instrumentmaker
In februari 2021 ontvingen we een aanvraag van Oumy Ba, een vrouw van 32 jaar met een aangeboren handicap aan haar voet, waarvoor ze wordt bijgestaan door het orthopedisch centrum van het ziekenhuis van Tambacounda (Oost-Senegal). We hebben Oumy, die in Tambacounda woont en inmiddels een gezin heeft, een paar keer in Senegal ontmoet. Zij heeft een passie voor orthopedie en zou heel graag zelf orthopedisch instrumentmaker willen worden om andere gehandicapten in het land te kunnen helpen. Tot voor kort bestond deze opleiding niet in Senegal, maar vanaf dit studiejaar biedt het paramedisch instituut in Mbour (Institut Supérieur d’études Paramédicales) de 3-jarige studierichting Orthoprothésiste aan. Goed nieuws is dat de staat Oumy een beurs heeft toegekend voor de studie.
Nommez Ba, die de eerste jaren verantwoordelijk was voor het Atelier Mobile Orthopédique heeft na zijn pensionering het Carfeah-instituut opgericht met een orthopedische werkplaats. Daarnaast biedt het centrum woongelegenheid voor gehandicapten, zodat ze dichtbij hun school kunnen verblijven. Dit instituut biedt Oumy kost en inwoning aan gedurende haar hele studie.
Kakaran heeft de Rotary Club Bussum en de Teenstra Foundation, een stichting binnen Rotary International, bereid gevonden om de overige kosten voor Oumy te betalen (reiskosten voor de taxi en collegegelden gedurende drie jaar studie). Met deze opleiding kan Oumy de tweede vrouwelijke orthopedisch instrumentmaker in Senegal worden! Ze zal een voorbeeld zijn voor vrouwen in Senegal en voor de hele gehandicapte gemeenschap.
Levendige briefwisseling
Zoals we al eerder meldden, is er in december 2019 op de Katholieke Montessori School in Bussum een kerstmarkt georganiseerd, waarbij de leerlingen geld hebben ingezameld voor basisschool Chaden in Mbour, een stad ten zuidoosten van Dakar. Door deze inzameling en door het bezoek van docent Sylvia aan de school in Senegal (januari 2020), is er een briefwisseling op gang gekomen tussen leerlingen van groep 7 en 8 en leerlingen van dezelfde leeftijd uit Mbour. Elke paar maanden ontvangen zij een envelop uit Senegal en de kinderen lezen de brieven met veel enthousiasme. Natuurlijk schrijven zij dan weer een brief terug en dan is het wachten tot de post weer komt. Een mooie uitwisseling!
Beurs voor student journalistiek
We berichtten al eerder over het boekje dat Gerard Schuijt heeft geschreven ter gelegenheid van zijn 80e verjaardag. Met de opbrengsten van die actie wilde hij graag een Senegalese student journalistiek in staat stellen om een (buitenlandse) cursus op zijn/haar vakgebied te volgen. Na zorgvuldige selectie hebben we de 27-jarige Cheikh Ndiaye uitgekozen, die in 2019 is afgestudeerd aan de prestigieuze school voor journalistiek CESTI van de universiteit in Dakar. De belangrijkste criteria die we daarbij hebben gehanteerd: motivatie voor de cursus, beheersing van het Engels, en de beschikking over een laptop met microfoon en internet. De motivatie van Cheikh om een buitenlandse cursus te volgen is dat hij actief deel wil uitmaken van de Senegalese pers en een bijdrage wil leveren aan de groei van zijn land door middel van nieuwe media en storytelling. Hier kun je een storytelling-video over hem bekijken.
Vanuit die motivatie koos hij de cursus Reach your audience with Storytelling van het Radio Netherlands Training Centre (RNTC). Online, omdat hij vanwege Coronamaatregelen niet kon reizen. Inmiddels heeft hij deze pittige cursus gevolgd en zijn certificaat ontvangen. Als afstudeerproject heeft hij twee video’s gemaakt over het werk van de stichting Kakaran. Hier kun je de video zien die hij met behulp van de storytelling maakte. Daarnaast maakte hij een video waarin hij drie kinderen van Kakaran interviewt. Beide video’s zijn in het Frans ondertiteld, maar we zijn bezig met de vertaling dus binnenkort staat de video op de website met een Nederlandse ondertiteling. We wensen Cheikh veel succes met zijn verdere journalistieke werk!
Afgestudeerd

Een van ‘onze kinderen’, Ousmane Karamba Gerard Manga, heeft succesvol zijn scriptie verdedigd en zijn Masterdiploma in ontvangst genomen. De scriptie ging over de keuken van de Diola (een Senegalese bevolkingsgroep in de Casamance). Hij kreeg hiervoor zelfs een eervolle vermelding: een fantastisch resultaat. Daarmee heeft Ousmane zijn studie Management van Toerisme afgerond.We zijn benieuwd wat Ousmane verder gaat doen!
De cases accompagnants
De renovatie van de huisjes op het terrein van het ziekenhuis in Tambacounda, die we in de nieuwsbrief van december aankondigden, is inmiddels gerealiseerd. De cases hebben een nieuwe bestemming gekregen en gaan dienen als informatiecentrum (voorzien van computers) en als kinderopvang. Hier lees je er meer over.
Tot slot
Het bestuur van Kakaran bedankt iedereen voor de belangstelling en voor hun gulle bijdragen!
|