Beste donateurs, sponsors, vrienden en belangstellenden,

De zomer is voorbij en de scholen zijn, ook in Senegal, weer begonnen. Tijd om u weer even bij te praten over de ontwikkelingen binnen Kakaran. We bedanken Loes Oudenhuijsen, die sinds het overlijden van Marieke van Winden, ad interim de voorzittersrol van Kakaran op zich heeft genomen. En we zijn heel blij dat het bestuur in april Esther Plaatsman heeft benoemd als nieuwe voorzitter van onze stichting.

 

De nieuwe voorzitter
Esther Plaatsman is 51 jaar, woont in Lelystad en heeft twee kinderen (24 en 28 jaar). Van jongs af aan heeft ze interesse gehad in andere landen en culturen. Dat leidde er o.a. toe dat zij Vergelijkende Godsdienst-wetenschappen ging studeren in Leiden. Haar afstudeeronderzoek ging over Diola-genezeressen in Ziguinchor, die zij vergeleek met vrouwelijke islamitische marabouts.
Sinds haar studie werkt ze als docent Levensbeschouwing. Haar missie is om leerlingen te laten zien dat er veel meer is in de wereld dan ons eigen denkwijze. En dat contact met andere mensen en andere culturen jouw eigen leven kan verrijken. Esther is getrouwd geweest met een Senegalese man en heeft daardoor vaak in Senegal gereisd. Een van de dingen die haar fascineren is dat mensen in Senegal niet zo opgaan in het plannen voor de toekomst, maar het leven nemen zoals het hier en nu is.

 

Projecten
In de afgelopen periode heeft Kakaran weer enkele aanvragen gekregen vanuit Senegal. Daarvan hebben we de meeste kunnen honoreren. Sommige dankzij donateurs die zich spontaan meldden via de website, andere dankzij reguliere donaties of een verjaardagsactie. Zo kon er een extra jongensslaapzaal worden gebouwd bij het Centre Carfeah in Mbour, waar gehandicapte jongeren verblijven en naar school kunnen gaan.
Bij een middelbare school (collège) in Mbour hebben we hellingbanen kunnen plaatsen en toiletten aangelegd, zodat de toegankelijkheid van de school voor kinderen met een fysieke beperking sterk is verbeterd.
Een oud-leerling Khady Ndiaye, heeft dankzij steun van Kakaran haar droom kunnen realiseren om een cosmetica-winkeltje op te zetten en zo in haar onderhoud te voorzien.
Bij de Case des tout-petits Medina Extension (het ‘schooltje van Gonnie’) wordt gebouwd aan een lokaal waar de kinderen tussen de middag kunnen overblijven en eten.

 

Nieuws over onze kinderen
Maar liefst 4 kinderen uit Tambacounda, Maimouna Sabaly, Harouna Sabaly, Binta Barry en Abdou Aziz Tall, zijn geslaagd voor hun eindexamen (bac). Binta Barry willen we daarbij nog even extra in het zonnetje zetten.  Zij is nu 24 jaar en vanwege haar handicap heeft zij niet alle jaren in een keer gehaald. Maar zij heeft laten zien dat zij een echte doorzetter is en is nu dus geslaagd voor haar bac.

Ouleye Dia is geslaagd voor het collège, evenals Khardiata Ka. Hamath Ngom is helaas voor de tweede keer gezakt voor de BAC. Hij gaat zich nu richten op zijn sport Handibasket, voor mensen in een rolstoel.

Assane Beye is wegens ziekte helaas gestopt met zijn school. Hij gaat naar zijn grootmoeder in een andere stad waar hij kan worden behandeld voor zijn ziekte.

Cheikh Ahmed Tidane Ba is na twee jaar gestopt met zijn opleiding tot bosbouwkundige. Hij heeft succesvol toelatingsexamen gedaan voor de gendarmerie, waar hij intern verder wordt opgeleid en garantie heeft op een baan. Omdat hij uit een gezin van tien kinderen komt voelt hij zich verantwoordelijk om bij te dragen aan het gezinsinkomen.

 

Onderwijs in Senegal
Het Senegalese onderwijssysteem is niet hetzelfde als in Nederland, en in hoge mate gebaseerd op het Franse onderwijs. Omdat we ons kunnen voorstellen dat dat soms vragen oproept, besteden we er in deze nieuwsbrief wat meer aandacht aan.

In principe moeten alle kinderen vanaf zes jaar naar school. Kleuters mogen vanaf drie jaar naar een école maternelle. De lagere school bestaat net als bij ons uit zes jaar. Aan het eind moeten de leerlingen een examen doen voor het Certificat de Fin d’Études Primaires (CFEP).

Daarna gaan de kinderen naar een soort middenschool, het collège, dat in principe vier jaar duurt. De leerlingen die slagen voor het afsluitend examen krijgen een DFEM (Diplôme de Fin d’Études du Cycle Moyen). Veel leerlingen verlaten na het behalen van hun DFEM de school om een middelbare beroepsopleiding te gaan volgen of om te gaan werken. Leerlingen die doorgaan naar het lycée volgen nog drie jaar algemeen onderwijs en ronden dit af met het eindexamen (baccalauréat of kortgezegd bac). Hierna kunnen zij naar de universiteit of naar een hogere beroepsopleiding.

Hoewel het onderwijs gratis is zijn er grote problemen met het volgen van onderwijs. De openbare scholen kampen met veel stakingen van het onderwijzend personeel. De klassen zijn enorm groot (60- 80 leerlingen). Kinderen van gezinnen met voldoende geld kunnen naar een privéschool, maar kinderen uit armere gezinnen hebben die keuze niet. Sommige ouders hebben zelfs niet het geld voor schoolmaterialen.
Als je verder wilt lezen over het onderwijs in Senegal, klik dan hier voor meer informatie op de website.

 

Enquête naar betrokkenheid bij Kakaran
Afgelopen mei hebben we u een enquête voorgelegd waarin we de behoeften van onze donateurs wilden peilen. Doordat wij te weinig aanmeldingen voor de donateursdag hadden gekregen waren wij benieuwd wat onze donateurs van ons verwachten en hoe zij betrokken willen zijn bij het werk van de stichting Kakaran.
Op onze oproep hebben we 17 reacties gekregen. Hieruit blijkt dat 47 % het leuk vindt om jaarlijks te lezen over de kinderen die wij  ondersteunen. Daarnaast blijkt dat de nieuwsbrief een goed kanaal is om informatie door te geven. Slechts een enkeling (6%, maar dat is een reactie) geeft aan ook nog wel eens onze website te lezen over de laatste ontwikkelingen.
Verder werden er enkele suggesties gedaan: zoals meer foto’s of beeldmateriaal plaatsen en meer informatie over eventuele lopende projecten in Senegal, om te kunnen helpen. Tenslotte waren er nog twee andere reacties. Een persoon gaf aan het erg interessant te vinden om zelf ook (op eigen kosten) mee te gaan naar Senegal en de kinderen daar te ontmoeten. En een persoon gaf aan nog geen kind te ondersteunen, maar dit wel graag te willen.
Wij zijn blij met deze reacties en proberen hier gehoor aan te geven en de verzoeken te honoreren. Echter, omdat wij de enquête anoniem hebben laten uitvoeren, kunnen wij helaas niet zien wie deze potentiële donateur is en daarom hopen we via deze nieuwsbrief deze persoon op te roepen alsnog contact met ons op te nemen.

 

Actie Leesplezier!
Deze actie, waarmee we beogen een bibliotheek te realiseren voor kinderen van een openbare basisschool in Tambacounda, heeft tot nu toe 1.231 euro opgebracht. Dit is een mooi bedrag en we zouden hier mooie boekenkasten met boeken voor kunnen aanschaffen. Wij zouden echter ook graag een klein gebouwtje bij deze boekenkasten willen laten bouwen, zodat de boeken goed onderhouden kunnen worden. Daarom hebben wij besloten de actie nog even door te laten lopen.
Mocht u bijvoorbeeld uw kerstgratificatie aan deze actie willen doneren of een leuke actie weten te organiseren op het werk of op school, waardoor we nog meer geld op kunnen halen voor deze actie, is dat uiteraard van harte welkom!

 

Voor het einde van dit jaar ontvangt u nog één nieuwsbrief van ons. Mocht u in tussentijd informatie willen, over het kind dat u ondersteunt of over mogelijkheden om bij te dragen, neem dan gerust contact op met ons.

Hartelijke groet,

Esther Plaatsman,

Voorzitter Kakaran

Wordt deze e-mail niet correct weergegeven?
Bekijk het in de browser | afmelden van de lijst