Verhalen van kinderen

Het verhaal van Cheikh

cheikh

Cheikh Ndiaye studeerde Journalistiek aan de Université Cheikh Anta Diop in Dakar. Zijn verhaal begon met een studiebeurs van de Stichting Kakaran, waarmee hij een internationale cursus kon volgen bij het RNTC in Hilversum. Hij koos voor de opleiding Storytelling. Als afronding van deze cursus en als dank voor de beurs heeft Cheikh twee video’s gemaakt. Om te tonen wat hij geleerd heeft over de techniek van storytelling maakte hij deze video over het werk van Kakaran.

video Cheikh

Het verhaal van Khady Gerti

Khady Gerti

Khady Gerti Dieme is de dochter van Aida, een goede vriendin van oprichter Gerti Hesseling, naar wie ze is vernoemd ('petite Gerti'). Na haar middelbare school in Ziguinchor volgde ze een toerisme-opleiding. Toen ze die had afgerond heeft ze een aantal jaren gewerkt in Cap Skirring, een badplaats in het zuiden van Senegal. Tegenwoordig werkt ze als receptioniste in het Pullman Hotel in Dakar. Ze heeft een zoontje van drie, dat ze zelf opvoedt. In deze video vertelt ze wat Kakaran voor haar heeft betekend.

Het verhaal van Toutou

Toutou

Omdat zijn moeder gehandicapt is en zich in een rolstoel verplaatst, was zij niet in staat om het schoolgeld voor haar zoon te betalen. Met de hulp van Kakaran behaalde Toutou Ndiaye niet alleen zijn eindexamen; hij rondde met succes een studie Marketing en Communicatie af aan het Institut de Formation en Administration des Affaires (IFAA) in Dakar. Na zijn stage vond hij een baan als directeur Bedrijfsvoering van Sam Notaire, een gemeente in het departement Guédiawaye (nabij Dakar). Hij is getrouwd en heeft twee dochters.

Het verhaal van Marie-Christelle

Marie-ChristelleAfkomstig uit een groot gezin op het platteland, ver van de stad, was het logisch dat Marie-Christelle Bassène naar een internaat zou gaan toen bleek dat ze goed kon leren. Het was een strenge school in Dakar, geleid door nonnen, maar dankzij dit onderwijs haalde Marie-Christelle haar eindexamen. Daarna volgde ze een opleiding tot vroedvrouw. Een aantal jaren hielp ze vrouwen in de meest afgelegen dorpen om te bevallen. Tegenwoordig werkt ze in een Poste de Santé in Diendé (in de Casamance). Ze is getrouwd en heeft een dochtertje.

Het verhaal van Fatima

Fatima Diallo

Er zijn meerdere door Kakaran ondersteunde kinderen die een universitaire studie hebben voltooid, maar een van hen heeft zelfs een promotie-onderzoek afgerond.  In 2016  verdedigde Fatima Diallo haar proefschrift l’Etat comme éponge (‘De staat als spons’) en werd ze benoemd tot doctor aan de Universiteit van Leiden. Het was de bedoeling dat Gerti Hesseling, samen met professor Babacar Kante van de Université Gaston Berger in Saint-Louis, Senegal, promotor zou worden. Maar Gerti werd ziek in 2008. Na haar overlijden heeft professor Mirjam de Bruijn de begeleiding op zich genomen en een beurs voor drie jaar van het Afrika Studiecentrum weten te verkrijgen. Met donaties en uit de nalatenschap van Gerti konden aanvullende onderzoekskosten worden betaald. Tegenwoordig is Fatima senior onderzoeker bij de Universiteit van Kaapstad, Zuid-Afrika.

Het verhaal van Sophi

Sophi

Door een lichte handicap was het voor Sophi Sine moeilijk om naar school te komen en liep ze veel vertraging op. Dankzij een fiets die we voor haar aanschaften kon ze de middelbare school (lycée) afmaken. De eerste keer zakte ze helaas voor haar eindexamen. Vol goede moed begon ze aan een tweejarige opleiding tot boekhouder en deed voor de tweede keer examen. Ditmaal slaagde ze met vlag en wimpel. En een jaar later rondde ze haar boekhoudopleiding af. Op dit moment is ze op zoek  naar een baan.

Scroll naar boven